Esimesed kukeseened ja püha kolmainsus

Ja käes ta ongi, aasta oodatuim kuu, või tegelikult ootamise mastaapsuselt teeb detsember ikkagi juulile ära. Juuli tuli muidugi kukeseente ja vaarikatega, eriti kihevile ajasid esimesed jutud siit ja sealt, et kukeseeni olla nähtud. Kuna mina olen mitmendat põlve linnainimene, siis oma seenekohta mul pole, või õigemini on küll, aga selleks on turg. Tõin siis esimesed kukekad koju ja plaane nendega oli palju, kuid otsustasin eestlase püha kolmainsuse (kaste, kartul, salat) kasuks ning tegin maailma kõige lihtsama toidu. Sellist retsepti on vaat et häbigi üles täheldada, kuid tean, et mul on vähemalt üks veel kutsika ohtu lugeja, kellele selline lugemine ehk kasuks tuleb.

Kukeseene-hakkliha kaste, neljale näljasele inimesele

  • 500 g veisehakkliha
  • praadimiseks pisut oliivõli
  • maitse järgi küüslaugu pipart ja soola (maitsestada võid kõige lõpus, raputad soola, segad ja proovid jnejne)
  • 300 g kukeseeni
  • 2 suure kuhjaga supilusikat jahu + pisut külma vett
  • 1 dl hapukoort (võib ka rohkem)
  • riivitud muskaati, kuid kui seda pole, võid vabalt selle osa vahele jätta

Praed hakkliha pannil koos õliga. Kui liha enam päris toores ei ole, lisad pestud ja tükeldatud kukeseened ning lased kogu kupatusel haududa, kuni liha küps ja seened oluliselt pisemad. Siinkohal lisasin mina küüslaugu pipra ja riivisin muskaati veidike hulka. Võtad klaasi, kuhu põhja mõõdad jahu, lased pisut külma vett sinna peale ja segad hoolega. Ära kohku tükkidest, segades lähevad need ilusti ära ning järele jääb valge vedel tükivaba mögin.  Edasi teed panni keskele lohu (st lükkad liha/seenesegu eest) ja hakkad tasapisi jahusegu pannile niristama, sama ajal  kogu aeg segades. Jällegi, ära kohku tükkidest! Need kaovad peale segamist ja kuumuses olemist lõpuks ära. Edasi niristad vett veel pannile, ise muudkui segades. Teed seda nii kaua kuni saavutad sulle meelepärase kastme paksuse. Kui tundub, et on enam-vähem sobilik, võtad hapukoore ning valad selle kastmele juurde ja jälle segad. Kuid nüüd enam pikalt ei kuumuta, kui hapukoor on segunenud, keerad tule ära ja ongi kõik. Muidugi maitsestad soolaga ka, nii nagu ülal kirjutatud. Mina keetsin juurde selle suve esimesed kartulid, salatiks tegin tükeldatud kurgid ja redised hapukoorega. Igatahes kui Kalevipoeg tuleb külla, siis seda võid talle pakkuda küll.

Ilusat juulit kallid sõbrad

IMG_2733

Katt

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s