Risoto, juustuga

Üks kummaline loom see risoto. Väljanägemiselt üsna kehvake ja kui esimest korda seda aastaid tagasi Truffes tellisin, tundus ka maik selline…imelik. Siinpool arvutiekraani on tegu ikkagi plovi(pilaffi)põlvkonna isendiga, kelle jaoks soolane riis just nimelt seda tähendaski, pilaffi siis. Viimasel ajal aga jäi kõrvu, kuidas siin ja seal keegi maitses väga head risotot, teised blogijad muudkui katsetavad ja kui hea sõber ka oma suurest risotoarmastusest rääkima hakkas, ei jäänud muud üle kui ka ise proovida. Otsustasin Nigella Lawsoni retsepti kasuks, sest kasutab ta risotos üht mu lemmik juustudest, nimelt cheddarit.

Mina kasutasin:

  • 1 suur porru (ainult valge osa), tükeldatud
  • 1 spl õli
  • 1 spl võid
  • 125 ml valget veini
  • 0.5 tl mahedamaitselist sinepit
  • 1 l kuuma köögivilja puljongit
  • 300 g risoto riisi
  • 125 g tükeldatud cheddarit

IMG_2828

Kõigepealt panin paksupõhjalisse potti õli ja või ning kuumutasin porru pehmeks. Siis lisasin riisi, segasin kõik minuti paari jooksul omavahel läbi, seejärel lisasin veini ja sinepi. Segasin seni, kuni vedelik kadus. Edasi lisasin kulbitäie haaval puljongit, ise kogu aeg segades, oluline on lasta kulbitäiel enne täielikult imenduda, kui uus täis peale kallata. Ja kogu aeg peab segama! Kui riis on peaaegu pehme (NB, ei tohi liiga pehmeks keeta! ), lisasin tükk haaval juustu, segasin kuni juust sulas ja valmis ta oligi. Meespere hakkas muidugi kohe pirisema, et kus liha siis on, nii et praadisin mõned peekonid juurde. Igatahes maitses väga hästi, ehk pisut liiga soolane, aga tõesti õige pisut. Peekon sobis hästi ning kogusest piisab kaheks üsna suureks portsuks, või neljaks normaalseks. Kindlasti teen veel, kuid kasutan ehk mõnda pehmemat juustu, või siis vähem maitsekat puljongit (kasutasin vedelat valmis mahetoodangu puljongit, soovitan kindlasti  kasutada naatriumglutamaadi ehk maitsetugevdaja ehk E621 vaba).  Nüüd tahaks juba proovida seentega, sinihallitusjuustuga … Proovi ka sina!

IMG_2829

Katt

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s