Kreembrülee (crème brûlée) ehk kuidas nädalavahetusega ära süüa 5 muna vol 1

Üks jube hea magustoit, millest on aastate jooksul saanud minu firmaroog. Variante sellest on palju, lemmikumaid neist on kaks, pistaatsia pähkliga ja teine kookosega. Esimest on üsna keeruline teha, või õigemini lihtsalt tülikas. Kookosega aga on äärmiselt lihtne, maitse on lihtsalt jumalik ning alati tundub, et tegin seda maiust liiga vähe. Paljud täiesti põhjendamatult kardavad seda imelist magustoitu. Veidi ehk tõesti tahab käsi harjutamist suhkru kõrvetamisel, kuid seegi on peale pisikest süvenemist väga lihtne. Ka ei pea ilmtingimata olema ramekiine (brüleekreemi kuumuskindlad vormid), piisab igasugusest pisikesest kuumakindlast vormist. Magustoidu retsept on enam-vähem muutumatult liikvel juba 17.sajandi lõpust, samuti on tal mitmeid nimesid, kuid kõige tuntum on  ikkagi kreembrülee. Kodumaaks Prantsusmaa. Oluline on brüleekreemi puhul just see pehme siidise kreemi vastandumine krõbisevale karamelli kihile. Karamell peab pragunema kildudeks ning kreem ei tohi olla tükiline. Samuti ei tohi moodustuda pinnale sellist tugevamat nahkjat kihti, kui see tekib, on kreem üle küpsetatud. Suhkru põletamiseks kasutan mina laenatud ja üsnagi algelist põletit, ostetud Jyskist ja on kindlasti üks odavamaid. Kasutan sinna Kaubamaja koduosakonnast ostetud pisikest ballooni gaasiga (saab täita ka süütajaid ja tulemasinaid). Tean ka seda, et suhkru põletamiseks on võimalik kasutada ahju (kreemid kõige ülemisele restile, ahi täisvõimsusel tööle, soovitavalt ülemisel grillifunktsioonil), aga kuna minu ahi on niivõrd algeline, siis minul see põletita ei õnnestu.

Siin ta nüüd on, kõige lihtsamt kreembrülee. Retsept on algsel kujul pärit Claes Karlssoni sulest.

Ained

  • 2 dl vahukoort
  • 2 dl kookospiima, kasutan kandilises pakis ekstra kreemist, leiad selle toidupoest idamaiste toiduainete riiulitelt
  • pool vaniljekauna
  • 5 munakollast
  • 3 spl suhkrut
  • liskas tavalist valget suhkrut hilisemaks põletamiseks

IMG_2811

Kõigepealt panen kookospiima koos vahukoore ja poole suhkruga potti ja pliidile, lisan sinna pooliku vaniljekauna, mille eelnevalt poolitan, et kõik seemned välja saada (noaga kraapides). Edasi lasen segul korraks keema tõusta ja jätan siis jahtuma. Teises kausis segan munakollased ülejäänud suhkruga. Veidi jahtunud kooresegule lisan munad ning ajan kogu massi sõelast läbi.  Antud kogusest tuleb 4 ramekiini täpselt täis. Kreembrülee küpseb kuumavee vannis, umbes 150 kraadi juures 30-40 minutit. Mina võtan selleks suure vormiroa panni, panen sinna täidetud vormid ning valan vormide vahele keeva vett just nii palju, et vormid oleksid poolenisti vees. Seejärel läheb kogu kupatus ahju. Mõni kokk paneb vormid ka külma vette, nii et selle koha pealt on arvamusi mitu, kuid need kokad, kelle õpetusi mina lugenud olen, panevad vormid ikkagi keevasse vette. Kreem on valmis kui segu on tahenenud ning kergelt võbelev. Seejärel võtan vormid veest välja ja lasen jahtuda, kreem peab enne serveerimist/põletmaist olema korralikult jahtunud. Kui ei kavatseta kohe süüa, võib panna nad vahepeal külmkappi, kuid kindlasti ilma pealse suhkruta! Suhkrustamiseks raputan ühtlase kihi tavalist valget suhkrut (olen proovinud kõigi meil müüdavate suhkrutega ning tavaline valge on parim), nii palju, et kreemi pind alt ei paistaks. Ja tegelikult peaks veel vähem panema, kiht võiks ikka üsna õhuke olla, aga mulle ja minu sööjatele meeldib paksem kiht rohkem. Ega siis rohkemat polegi kui hakkan põletiga tasapisi nurgast sulatama, pidevalt jälgin, et liiga palju ei saaks ja suhkur tasapisi sulaks, teen seda ühtlase karamellkihi saabumiseni, siis lasen jahtuda ja…voila! 

brülee1

 Pean muidugi ausalt rääkima, et esimesed korrad tegin ikka vigu ka. Esiteks küpsetasin kreemi üle ning tekkis ebameeldiv nahkjas kiht. Samuti läks esimesel paaril korral suhkur põlema, nüüd hoian põletit veidi kaugemal ning teen hoopis ettevaatlikumalt ja aeglasemalt. Kord tegin suurema koguse, põletasin ka suhkrud peale ning panin siis külmkappi serveerimist ootama. Kui aga umbes 8h hiljem külmkapi avasin, et kõigi ees oma uue maiusega uhkeldada, oli suhkur sulanud vesiseks massiks ja segunenud kreemiga. Nii et natuke harjutamist sõbrad!

IMG_2881

Katt

One thought on “Kreembrülee (crème brûlée) ehk kuidas nädalavahetusega ära süüa 5 muna vol 1

  1. Pingback: Siidriga seafilee ja soe suvikõrvitsa salat ehk kui lapsed magavad | Kodukatt

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s