Tikrikook (sõstrakook) toskakattega

Toskakate (pole üldse suupärane öelda) teeks vist igasuguse koogi heaks. Vahet ei ole, milline kuiv ja/või igav keeks seal all on. Mina polnud varem toskakatet teinud. Arvasin täiesti ekslikult, et tegu on millegi väga keerulisega. Ma isegi ei tea miks! Proovisin leida ka informatsiooni, kust selline jumalik maius pärit on, ja pean tõdema, et päris täpselt ei saanudki teada. Siit ja sealt leidsin viiteid, et tegu on skandinaaviast pärit vana koogiretseptiga. Hmm…päris kummaline, mis? Ma oleks võinud kihla vedada, et tegu on millegagi ikkagi Itaaliast, Toskaanast. Kui keegi teab täpsemalt, palun kirjutage ja joonistage mulle! Nii kihvt on teada jupp aega ringluses olnud retseptide tagamaid, see teeb toidu kuidagi paremaks kohe!

Mina valisin oma retsepti kokaraamatust “Suvetoidud”, sest sealne variant lubas kasutada ära seisma jäänud tikrid. Mõned päevad hiljem tegin sama retsepti järgi uuesti kooki, kuid kasutasin punaseid sõstraid.

IMG_3084

Põhi:

  • 150 g võid
  • 3 muna
  • 2 dl suhkrut + 1 sl suhkrut marjadega segamiseks
  • 3 dl nisujahu
  • 1 sidruni riivitud koor (teisel korral kasutasin kanget sidruni mahla 1-2 tl)
  • 250 g tikreid (teisel korral kasutasin punaseid sõstraid)

Toskakate:

  • 100 g võid
  • 1 dl suhkrut
  • 2 sl nisujahu
  • 2 sl piima
  • 100 g mandlilaaste

Kõigepealt sulatasin või ja jätsin jahtuma. Vahustasin munad suhkruga heledaks vahuks, seejärel segasin hulka jahu ja või, ka riivitud sidrunikoore. Teises kausis ühendasin tikrid suhkruga ning segasin taignasse. Küpsetasin põhja 24 cm läbimõõduga lahtikäivas vormis, mille katsin eelnevalt küpsetuspaberiga. Lasin küpseda kergelt kuldkollakaks, selleks kulus umbes 200 kraadises ahjus 25-30 minutit. Küpsemise ajal sulatasin kastrulis või ning segasin sinna sekka kõik toskakatte komponendid peale mandli. Kuumutasin, kuni segu hakkas paksenema ning jätsin seejärel jahtuma. Kui ahjus kook kuldkollane ning aeg täis, segasin toskakattesse ka mandlilaastud, võtsin koogi ahjust ning laotasin mandlisegu koogile. Seda ei olnud just väga lihtnte teha, kate oli üsna kleepuv ning nõudis natuke sättimist, et ühtlaselt jaotuks ning alt koogipinda ei paistaks. Edasi panin uuesti ahju ning küpsetasin seni, kuni pealispind oli ilus pruun ja tundus krõbe. Kook on väga maitsev, sobivad nii tikrid kui ka sõstrad, ülejäänud sööjad kiitsid küll sõstra versiooni rohkem, kuid minu arvates olid mõlemad väga head! Kindlasti teen veel!

Katt

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s