Porgandikook ananassiga ehk kuidas ma tualetis pähkleid purustasin

Pisikeseks sünnipäevaks tegin sellise koogi. Või on see hoopis tort?  Retsept pärineb iidvanast Kodukirjast.

IMG_3207

Põhja küpsetasin päev varem valmis, järgmise päeva hommikul lõikasin põhja kolmeks ja määrisin kreemiga ning jätsin õhtut ootama.

Põhja jaoks:

  • 500 g riivitud porgandit
  • 1 väike purk purustatud ananasse (konserv)
  • 75 g hakitud pähkleid
  • 6 dl suhkrut
  • 3 dl õli
  • 4 muna
  • 5dl jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 tl soodat
  • 1 tl soola
  • 2 tl kaneeli

Kreem:

  • 500 g mascarpone toorjuustu
  • 2 dl tuhksuhkrut
  • 4 dl vahukoort
  • 1 tl vanillsuhkrut

Kaunistamiseks füüsaleid või muud meelepärast.

Koogi küpsetasin 24 cm läbimõõduga lahtikäivas vormis. Vooderdasin vormi küpsetuspaberiga ning kuna kook on üsna kõrge, jätsin küpsetuspaberit mõned sentimeetrid ka üle vormi ääre. Kõigepealt kloppisin omavahel õli ja suhkru, seejärel lisasin ükshaaval munad, samal ajal vahustasin segu miksriga. Teises kausis ühendasin jahu,  küpsetuspulbri, sooda, soola ja kaneeli. Segasin jahu ettevaatlikult munavahule juurde. Siis koorisin porgandid ning riivisin (kasutades köögikombaini) õhukesteks ribadeks. Pähklid hakkisin samuti köögikombainiga, varasemalt tegin seda käsitsi ning kulutasin selleks alati liiga palju aega. Antud kogus on küll väike, kuid näiteks müsli jaoks pähkli tükeldamine on äärmiselt tobe töö. Seekord tegin seda vetsus, sest ei saanud pähklite purustamisel tekkiva plahvatusliku müraga riskiga (pisikesed unekotid). Nii et tassisin oma kombainid pesumasina peale ja purustasin seal. Ananassi nõurtasin korralikult vedelikust ning hakkasin porgandeid ja ananassi ja pähkleid ülejäänud taignasse segama. Taigen on üsna vedel, valamisel peab jälgima, et küpsetuspaber ära ei liiguks. Ahjus küpsetasin umbes 1 tund ja 30 minutit 175 kraadi juures. Vahepeal tundus, et pealt küpses liiga kiirelt, tõstsin siis koogi ahjus allapoole ning katsin fooliumiga. Varasemalt pole ma seda teinud, ei tea…mul ahi vist jälle naljatab. Kui kook küps, lasksin tal korralikult ära jahtuda ning tegelesin temaga edasi alles järgmisel päeval. Kreemi jaoks vahustasin vahukoore vanillsuhkruga, teises kausis segasin omavahel tuhksuhkru ja toorjuustu. Ühendasin tasakesi vahukoorega. Lõikasin koogi kolmeks, see on paras ettevõtmine, aga arvestades koogi tihkust, õnnestub hästi. Määrisin kreemi koogi kihtide vahele ja katsin ka peal. Maitsestumiseks pistsin ta külmkappi. Õhtul enne serveerimist panin peale mõned füüsalid ning nonparellid, kuid Sina võid manna just seda, mida soovid!

IMG_3214

Kook on mõnus ja mahlane, parajalt magus ning väga pidulik! Pisut ehk jõuluse mekiga, kuid mitte liiga! Proovi!

Katt

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s