Šokolaaditort

Mis sobiks paremini ühele augustikuu sünnipäevalapsele kingituseks kui üdini šokolaadine tort. Tegemine võttis pisut aega ja mõtlemist, kuid mitte liiga palju. Tordi põhi ise on väga lihtne ja väga mõnus piimašokolaadine, kui ei viitsi muuga mässata, sobib ka ainult põhja küpsetada sügisesteks teeõhtuteks. Põhja retsept pärit ajakirjast Jamie Oliver (juuli). Glasuur tuli kuidagi käigu pealt ja päritolu ei mäleta, kaunistuste idee on ühest võõrkeelsest blogist, mille olen kaotanud! Kui aga uuesti satun eelpool nimetatud blogile, märgin selle siia ära.

IMG_3270

Põhi:

  • 170 g piimašokolaadi
  • 179 g võid
  •  6 muna, valged ja kollased eraldi
  • 150 g suhkrut
  • 100 g jahu

Kõigepealt sulatasin tasapisi potis või, lisasin juurde šokolaad ja segasin, kuni viimane sulas. Jätsin jahtuma. Edasi vahustasin munakollased suhkruga heledaks vahuks ning lisasin sinna hulka šokolaadisegu ja ka jahu. Teises kausis vahustasin munavalged tihedaks vahuks ja segasin munavalgevahu šokolaadisegusse. Valasin kogu taigna küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi.  Küpsetasin u 170 kraadi juures 40 minutit, seejärel vähendasin kuumust ja küpsetasin veel 10-15 minutit. Minu ahi lihtsalt nõuab pikemat küpsetusaega. Jätsin põhja jahtuma.

IMG_3262

Glasuur:

  • 150 g tumedat šokolaadi
  • umbes 1 dl kondenspiima (võib ka veidi rohkem)
  • 50 g võid

Panin kõik ained potti, sulatasin tasasel tulel ja segasin läbi. Pisut lasksin jahtuda ja taheneda ning seejärel katsin koogi. Enne šokolaadist kaunistuste lisamist lasin glasuuritud koogil korralikult külmkapis jahtuda.

Šokolaadist lehed:

  • 100-200 g valget šokolaadi
  • kakaod

Sulatasin šokolaadi vesivannil. Valge šokolaadiga peab hästi ettevaatlik olema, ta on nimelt temperatuuri osas väga pirtsakas, pisut liigapalju kuuma ja ongi kõik. Tekivad tükid ja pole midagi enam teha. Eelnevalt korjasin erinevaid puulehti, meeldisid vahtrad ja tammed, ka pärn. Siinkohal on täiesti maitse küsimus, mis meeldib ja millist lõpptulemust tahta. Ainult kased jäid üsna kehvad. Pesin lehed puhtaks ja kuivatasin väga põhjalikult. Ladusin paberile nii, et tagumised pooled jäid taevasse vaatama. Kui šokolaad sulanud ja lehed kuivad, võtsin puhta pintsli ja hakkasin vedela šokolaaadiga lehetaguseid pintseldama.

IMG_3245

Eks see selline nikerdamine natuke on, et üle ääre ei läheks ja saaks piisavalt paks kiht, aga samas ei midagi liiga keerulist! Kui kõik šokolaadiga kaetud, pistsin nad külmkappi. Võib nii tavakülma kui ka sügavkülmikusse. Kuna minul on sügavkülm marju täis, siis panin tavalisse külma ja ootasin hommikuni. Lehtede kättesaamiskes hoidsin neid pisut aega peos, et leht kergelt soojeneks ning hakkasin siis tasapisi lehte ära tirima. See koht vajab lihtsalt harjutamis ja eks mitu tükki läksid alguses katki ikka ka, kuid tegin ettenägelikult lehekesi oluliselt rohkem, kui tarbida kavatsesin. Peale lehtede eemaldamist panin šokolaadid uuesti külmkappi, sest kogu selle manipulatsiooni tõttu hakkasid nad ikkagi sulama.

IMG_3250

Kui kaunistused uuesti maha jahtusid, pintseldasin neid kakaoga, et lehtede naturaalset ilu rohkem välja tuua. Ja oligi kõik, täiesti tehtav ja nunnu kaunistamise viis. Lehekesed olid mul enne koogiga alustamist valmis, ootasid külmkapis oma aega. Tegelikult peaks neid talvekuudeks veel tegema ja oma aega ootama jätma.

IMG_3275

Elu magusaks, sõbrad!

Katt

Advertisements

2 thoughts on “Šokolaaditort

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s