Šokolaadist roosid ja martsipaniga koogi katmine

Olin sellest ettevõttmisest juba eelnevalt nii elevil, et kui kogu see krempel lõpuks  valmis sai, ei suutnud ma mitu  nädalat seda ikkagi postitada. Emotsioone oli palju🙂 Ilma pikema sissejuhatuseta, tegin emale sünnipäevaks sellise tordi.

IMG_3086

Ei saa ma mainimata jätta, et peaaegu kõik, mis nihu minna sai, ka läks. Ei kerkinud biskviit, ei lasknud ennast  martsipan rullida, voolimiseks mõeldud šokolaad kippus murenema ja oli liiga kõva. Lisaks ei saanud ma torti õigele alusele ja aeg imbumiseks oli vähene. Ja muidugi kõige tipuks oli kogu see päev üks suur hall, nii et kõik pildid on udused ja nukrad ja täiesti valede värvidega.

See kõik kokku ei tähenda muidugi seda, et ma antud ettevõtmist uuesti ette võtta pelgaks. Seda kindlasti mitte. Maitse oli suurepärane ja need lilled nägid kenad välja. Võib-olla mitte just väga lähedalt vaadates, aga siiski🙂 Ning samuti ei olnud ma selliselt varem kooki martsipaniga katnud.

IMG_3558

Kõigepealt küpsetasin biskviidi. Täiesti tavalise 24cm läbimõõduga vormis, siinkohal ma biskviidist ja mascarpone-vahukoore täidisest ei kirjuta. Teen hiljem uue postituse, mis puudutab ainult koogi põhja. Kui Sa ei viitsi biskviiti küpsetada, aga martsipaniseerimise (loe: martsipaniga katmise) isu on väga suur ja väljakannatamatu, osta poest valmis põhi ja kata seda. Praegu on müügil päris ilusaid kodumaiseid biskviitpõhju. Kui biskviit oli valmis ja poolitatud ning kreem ja toormoos vahel, jätsin nad imbuma umbes 6-7 tunniks. Ebbe martsipaniseerimist määrisin biskviidi mascarpone-vahukoore seguga kokku, see hoidis martsipani kenasti paigal. Kasutasin martsipani u 400-500 grammi. Tegu Suhkrukunsti poest ostetud Leipurini naturaalvalge martsipaniga. Kõik käis lihtsalt katsetades, esialgu võtsin 300 grammise tüki, rullisisn selle tuhksuhkruga ülepuistatud laual silikoonist taignarulliga laiali, kui martsipan oli piisavalt suureks rullitud, üritasin teda tööpinnalt kätte saada, kuid martsipanil olid omad mõtted ning kõik pragunes ja rebenes ja….igatahes nätserdasin uuesti kokku ja lisasin 200 grammi. Nüüd oli kogu protsess hoopis lihtsam, martsipani oli võimalik tõsta, laotasin ta koogile ja silusin peoga pealt siledaks, samamoodi küljed. Üleliigse serva lõikasin noaga lihtsalt ära. See kõik oleks kindlasti palju kenam jäänud kui biskviit oleks seal all ühtlane olnud, taldrikut puudutav serv see jäi seetõttu üsna kole. Kuid jah,  nii lihtne see tegelikult ongi! Soovitan kõigil proovida, väga kena tordi saab tegelikult väga lihtsalt!

IMG_3098

Päev varem tegin modelleerimisšokolaadist roosid. Õpetuse leidsin SIIT Šokolaadi ostsin samuti Suhkrukunsti poest. Lisaks videole pean mainima, et oluline on vahepeal oma käsi jahutada. Kuna olen üsnagi kuumavereline, siis vahepeal kippus kõik kuidagi pihku ära sulama. Samas alguses oli kõik kuidagi väga pudisev ja kõva.  Kokku tegingi ainult 4 roosi (üks söödi lihtsalt niisama ära). Nii et samuti väga proovimist väärt tegevus! Tort tuleb kordades odavam, kui kuskilt tellides ja tegelikult maitsvam ka! Sõgavkülmas maasikatoormoosi jagub, nii et nüüd hakkab torte tulema🙂

Kui saaks veel biskviidi ka kerkima…

Ilusat talveootust, sõbrad!

Katt

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s