Toorjuustukook kõrvitsaga

Aed oli hilissuvel helde. Vaatamata tõsisasjale, et olen kehv aiapidaja, kandsid mu pisikesed kõrvitsad kenasti vilja. Eriti muidugi suvikõrvitsad, mis augustis võtsid võimust pea kogu aias (sh kasvuhoones), kuid alla ei jäänud ka tavaline kollane. Sellest viimasest kõik mu praegused lemmikroad valmivadki. Supid, saiad (näiteks SEE)

Lisaks on siinkohal sobilik kirjutada ka oma suvikõrvitsa sügavkülmutamise kogemusest. Viimased tsepeliinid ootasid külmikus veel oma aega, kui ruumipuudus võimust võttis. Muidugi esines ka märke vananemisest. Igatahes, kuna minu lemmik muffinid (SIIN) on tehtud just suvikõrvitsast, otsisin variante nende tegemiseks ka talvisel ajal. Ja selgus, et see on väga lihtne! Riivisin ühe muffiniteo jagu suvikõrvitsat, valasin minigrip kotti ja panin sügavkülma. Pärast pole muud kui mõned tunnid enne küpsetamist kõrvits sulama võtta!

Aga tagasi toorjuustukoogi juurde. Retsept pärineb Tuuli Mathiseni toidublogist. Tegin põhja pisut vähem magusa ja hapukoore kate jäi tegemata, samuti oli küpsetamise ajal väga tugev jõulutunne peal, nii et muskaati ja ingverit läks ka sisse.

Põhi:

  • 150 g Digestive küpsiseid (purustatud köögikombainis)
  • 50 g sulatatud võid
  • 0.5-1 tl piparkoogimaitseainet

Täidis:

  • 300 g toorjuustu
  • 3 muna
  • 2 dl suhkrut
  • 2 dl vahukoort
  • 3 dl eelnevalt küpsetatud kõrvitsat (selleks kulub üsna palju toorest kõrvitsat, üllatavalt palju, täpset kogust lõpuks ei saanudki paika, ikka sinna 0.5 kg kanti)
  • 2 spl maisitärklist
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 0.5 tl riivitud muskaati
  • 0.5 tl riivitud kardemoni

IMG_3739

Põhja jaoks purustasin köögikombainis küpsised ja segasin sulatatud või ja maitseianega. Vooderdasin lahtikäiva koogivormi küpsetuspaberiga, sinna peale surusin küpsisepuru ning küpsetasin põhja ahjus u 180 kraadi juures 10 minutit. Puhastatud ja tükeldatud kõrvitsat kuumutasin u 200 kraadises ahjus pisut alla tunni, seejärel püreestasin nad saumiksriga ühtlaseks ja jätsin jahtuma. Kui nüüd ausalt rääkida, tegin kõrvitsa eelmisel õhtul juba valmis, sest eeldasin suurt ajakulu. Nii et soovitan samamoodi käituda ka Sul! Muu täidise tegemine on lihtne, vahustasin ühes kausis vahukoore, teises toorjuustu, ükshaaval munad ning seejärel ka kõik muu. Segasin kokku ning valasin eelküpsetatud põhjale. Ahjus küpses umbes tund ja seda 170 kraadi juures. Siinkohal mina lõpetasin protsessi ja hapukoore katet ei teinud. Lihtsalt marakratt keeldus ootamast :). Enne söömist lasin koogil öö külmkapis seista. Kook on hää küll, jõulune ja puha, kuid minu jaoks pisut liiga kõrvitsane. Tõenäoliselt oleks ikka selle hapukoore pidanud ka peale tegema, eks teinekord olen targem.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s