Punasesõstra tort valge šokolaadiga

Mida muud võiks valmistada Eesti Vabariigi sünnipäevaks kui  Eestile nii iseloomulike (vähemalt minu jaoks) marjadega torti. Tegemine nõuab pisut nikerdamist, kuid samas ei vaja ahju. Samuti on praegu viimane aeg hakata hoogsalt tarvitama suvel sügavkülma varutud marju! Maitsed sobivad omavahel ideaalselt, sõstra hapukus ja šokolaadi magusus! Tort tee 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse küpsetuspaberiga voodertatud vormi.

IMG_4045

Põhi:

  • 200 g Digestive küpsiseid
  • 100 g sulatatud võid

Valge šokolaadi täidis:

  • 200 g valget šokolaadi (1 tl õli)
  • 2 dl vahukoort
  • 150 g kohupiimapastat
  • 1 dl suhkrut
  • 4 tl želatiini (originaalis on 3 tl, kuid sellega ei tardu piisavalt)
  • 3 dl vett

Punasesõstra täidis:

  • 300 g punaseid sõstraid, mina kasutasin külmutatud marju
  • 1 dl suhkrut
  • 150 g kohupiima
  • 4 tl želatiini

IMG_4077

Alustasin põhja tegemisest, purustasin küpsised köögikombainis, segasin sulatatud võiga kokku ja surusin vormi põhja. Panin külmkappi. Kõigepealt panin valge täidise želatiini vette paisuma, samal ajal vahustsin koore kergelt.  Valge šokolaadi sulatasin vesivannis (ole sellega eriti ettevaatlik, ta, kurivaim, on väga temeperatuuritundlik, korraks liiga kuuma ning segu muutub tükiliseks ja midagi enam teha ei ole), lisasin mõned tilgad õli. Kui valge šokolaad oli pisut jahtunud, valasin ta ettevaatlikult vahustatud koore hulka ja vahustasin tugevalt, see võtab ikka natuke aega! Seejärel lisasin segule suhkru ja kohupiima ning segasin läbi. Järgmisena sulatasin vesivannis želatiini ja segasin peene joana valades täidisesse. Valmis segu valasin küpsistest põhjale ning panin tagasi külmkappi. Punased sõstrad panin suhkruga potti ja kuumutasin keemiseni, samal ajal muudkui surusin neid lusikaga katki. Edasi valasin sõstrasegu sõelale ning kurnasin korralikult, jätsin seniks jahtuma kuni vahustasin koore. Järgmine etapp oli želatiini sulatamine sõstramahlas, selleks kuumutasin 1dl mahla uuesti, lisasin želatiin ning segasin pidevalt. Ühendasin želatiinimahla kohupiima ja ülejäänud sõstramahlaga, seejärel lisasin vahustatud koore ning valasin täidise valge šokolaadi täidisele. Kui nüüd selles segus õrnalt noaga keerutada, tekivad pinnale kaunid marmorit meenutavad viirud. Pista tort tagasi külmkappi ja oota vähemalt 6-8h, seistes läks justkui järjest paremaks! Retsept pärit “Tordiraamatust”.

Ilusat sünnipäeva!

Katt

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s