Täistera sepik/sai

Mulle meeldib fantaseerida, kuidas ma teen kodus ise saia ja leiba ning poest üldse sellist kraami ei osta. Veel fantaseerin ma kanadest (anna andeks ema, aga kanad tahavad mu juurde tulla), kes varustavad mind kuldkollaste munadega ja aeg-ajalt kukesupiga. Ja veini ja juustu ja kommi ja võid. Kõike ühesõnaga. Tegelikkus on kahjuks pisut teistsugune, kuid ühte sepikumoodi saia mökerdan ma kokku küll. Pärit raamatust “Maailma leivad”. Kogusest saab 2 pätsi.

  • 300 g täisterajahu (nisu)
  • 200 g durumnisujahu
  • 2 tl soola
  • 10 g värsket pärmi
  • 2 tl vedelat mett
  • 3 dl sooja vett
  • 2 tl seesamiseemneid

Segasin suures kausis kuivained, teises väikses kausis ühendasin pärmi, mee ja poole koguse veest. Tekkis ühtlane pastataoline vedelik. Edasi segasin juurde ülejäänud vee ning kuivained. Kui kausis oli juba päris taigna moodi käkk, tõstsin viimase jahuga üle puistatud lauale ja sõtkusin üsna intensiivselt umbes 10 minutit. Taigen peaks jääma ühtlane, vetruv/elastne. Panin taigna kaussi tagasi, katsin toidukile ja rätikuga ning lasksin veidi vähem kui 1.5 h kerkida. Ruum peab üsna soe olema, muidu pärm ei võta vedu ja kakk ei kerki. Peale esimest kerkimist võtsin palli kausist välja ja sõtkusin uuesti, kuid nüüd juba oluliselt lühemalt. Järgmisena jagasin taigna pooleks, silusin pätsikeseks ja paitasin kergelt märja käega, et seesamiseemned paremini kinni jääksid. Tõstsin nad juba küpsetusplaadile valmis, katsin käterätikuga ning jätsin veel umbes pooleks tunniks kerkima. Seejärel 190 kraadisesse ahju ja 35 minut pärast on väga head sepik-saiad valmis!

IMG_20140808_191823

 Katt

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s