Pehme piparkook

Häid jõule! Ja millise suurepärase ilmaga meid on kostitatud!

Seetõttu söön oma eelmises postituses öeldud sõnu, et tahaks jõulude ajal midagi kergemat ja nisuga tegeleda ei soovi. Tuli lumi ja külm ja sätendav päike ning kapist otsiti välja vürtsid ja jahu ja või. Tegemist on lihtsalt suurepärase koogiga, mis meenutab ühte poes müüdavat kooki, miski Talvemuinasjutt oli vist nimeks. Jahu ja keefiri vahekord kokaraamatust “Talvetoidud”. Vürtsid on enda välja timmitud.

IMG_20141225_130156~2

Suure klassikalise ahjuplaadi jaoks:

  • 5 dl keefirit
  • 5 dl suhkrut
  • 7 dl nisujahu
  • 1 spl söögisoodat
  • 1.5 dl mustsõstramoosi (originaalis pohlamoos)
  • 150 g võid
  • 2 tl nelki
  • 2 tl kaneeli
  • 1 tl kardemoni
  • 1 tl ingverit
  • 1 tl pomerantsi (kõik vürtsid jahvatatult)
  • kui vürtse kodus ei ole, võib kasutada ka piparkoogimaitseainet, või ainult kaneeli

Suures kausis segasin keefiri ja suhkru ja jätsin ootama. Teises kausis segasin kuivained, sh vürtsid. Kallasin kuivained keefirile lisaks ja segasin kiirelt läbi ning lisasin mustsõstramoosi ja sulanud või. Kui kõik omavahel ühendatud, kallasin taigna suurele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpsetasin u 190 kraadi juures 30 minutit. Originaalis soovitab 40 minutit, kuid minul kõrbeks selle ajaga kook kindlasti juba ära. Peale küpsemist jätsin lauale jahtuma. Edasi võib, aga kohe kindlasti ei pea, teha toorjuustukate. Meie pere eelistab süüa soojalt ja ilma igasuguse lisandita. Järgmisel päeval või külalistele esitamiseks võib peale teha ka glasuuri.

Kate:

  • 400 g toorjuustu
  • 3 dl tuhksuhkrut
  • külmutatud marju

Originaali glasuur on väga magus ja seda on justkui liiga palju. Mina teen 200 g toorjuustust ja 1 dl (kuhjaga) tuhksuhkrust ning puistan peale mustikaid, originaal soovitab pohli. Ja valmis ta ongi. Lihtne.

 

Katt

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s