Pliinid vastlapäevaks

pliinid

Vastlad! Juhhei! Kuidagi eriti kevadised sel aastal. Kuna meie peres hernesupp ja seajalg just erilised lemmikud ei ole, tahtsin teha midagi muud vastlalikku ja traditsioonilist. Pliinid on väga vana toit, kohe väga vana, mõni ütleb, et vanem kui leib. Kindlasti peab kasutama pärmi ja tatart ja ka õlut, et just need õiged tuleks. Nii mõnigi nimetab pliiniks ka suvalist paksu pannkooki, aga seda ei tohi mitte teha. Kõige autentsema retsepti leidsin “Talvetoitudest”.

Maik on esmakordsel söömisel üsna üllatav (pärm ja õlu ikkagi), kuid klassikalise kattega, kalamari ja sibul, mekivad hästi küll. Paar korda elus peab ju vähemalt pliine tegema! Antud kogusest tuli pliine päris arvestatav kogus.

Juuretis

  • 10 g pärmi
  • 0.5 dl õlut
  • 2.5 dl piima
  • 100 g tatrajahu
  • 50 g nisujahu
  • näpuotsaga soola

Tainas ise

  • juuretis
  • 3 muna
  • 1 dl vahukoort
  • 2 dl nisujahu

Alustasin eelmisel õhtul juuretise tegemisega – kõigepealt segasin kokku kõik ained peale jahude, seejärel ka jahud ning jätsin kaussi, rätiku alla sooja kohta terveks ööks kerkima. Hommikuks oli kogu elamine pagarikoja lõhnaline! Edasi pistsin juuretise veel pooleks päevaks külma. Kui tahad pliine serveerida hommikuks, alusta eelmisel hommikul, lase terve päev kerkida ning pista vastu ööd külma.

Taina enda tegemist alustasin juuretise ja munakollaste ning jahu ja vahukoore kokkusegamisega. Eraldi anumas vahustasin munavalged ja segasin ettevaatlikult taignasse. Võid teha ühe proovikoogi, et saada aimu soolasusest ja vajadusel lisada. Ja ega nüüd muud kui küpsetada ja seejärel nt lõhe või seene-sibulasalatiga süüa! Pildi tegin, kui sõime pliine kodujuustu ja tilliga.

Häid vastlaid!

Katt

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s