Isetehtud vanillsuhkur

Olid ajad, kus vanillsuhkur, või õigemini see va vanilliinsuhkur ajas mul harja ikka nii punaseks, et võisin vabalt pikki ja keevalisi vestluseid pidada teemadel, millest ikkagi vanilliin on tehtud, kui kehv ja kahjulik ja kõike muud tema tarbimine on. Tänaseks olen vanem ja rahulikum ning nii kirglikult enam teemat ei võta. Kuid vanilliini põlgan endiselt, eriti arvestades asjaolu, et selle päris õige vanillsuhkru tegemine pole üldse keeruline ega ka kallis. Mina panin oma suhkru maitsestuma nüüd, novembri alguses. See tähendab, et jõulukinkide tegemise ajaks on ta täpselt paras. Väga lihtne ja omanäoline kingitus. Eriti kui juurde otsida mõni viguriga purk ja teha kaunis silt. Jõulud ei ole kaugel, armsad sõbrad :). Tehke ettevalmistusi juba nüüd. Siis on päris jõuluajal hea diivanil pikutada, vaadata Die Hardi ning glögi juua (ikka õige vanillsuhkruga muidugi).

vanill

  • 1.5 kg kvaliteetset ja peeneteralist suhkrut
  • 5 vaniljekauna, sellised korralikud ja suured ja nätsked

Kõigepealt võtsin puhta, umbes 2kg mahutava purgi. Pesin veel kindluse mõttes üle ja kuivatasin paberiga, et mingeid muid aroome ei oleks. Siis võtsin vaniljekaunad ning poolitasin nad noaga, piki kauna. Edasi on hõlbus noaga kogu kaunasisu eemaldada (noaga mööda lahtilõigatud kauna õrnalt lükates). Kogu seemnepudi panin pisemasse kaussi, kus oli u 100g suhkrut. Kui seemned korjatud, tükeldasin kauna u 3-4 tükiks ja pistsin ka need suhkrusse. Nii tegin kõikide kaunadega ja segasin väikese koguse suhkruga läbi. Alles siis segasin ülejäänud suhkru hulka. Suured kauna tükid korjan hiljem välja, neid saab edukalt vaniljekastmete või kreembrülee keetmisel kasutada. Seismise miinimun on nädal, kuid ma soovitaks ikka kauem, Seda aroomikam suhkur saab. Aeg-ajalt segan suhkru läbi, ehk nii päeva paari tagant, et maitsed ühtlustuks ja olgem ausad, see on ka niisama  mõnus ja lõhnav tegevus :).Kinkepurki panen vahetult enne kinkimist.

vanillsuhkur

Igaks juhuks vahemärkusena: vanilliin on puidutööstuse nö jääk, millel on vaniljele sarnane aroom/maitse. Kuna ta on väga odav, kasutab suurtööstus absoluutselt kõikjal just vanilliini (jäätised,koogid,šokolaad jne jne). Soovitan pakendit lugeda ja vanilliiniga asju mitte süüa, kasvõi ainult maitse pärast 🙂

Katt

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s