Ploomitšatni

Üks isemoodi hoidis. Olin küll kuulnud erinevatest tšatnidest, eriti mangotšatnist, kuid päris selget ettekujutust sellest roast polnud. Juhtusin aga ükspäev oma kauge sugulasega Inglismaalt vestlema ploomidest ja muust sügisesest kraamist, kui küsimuse peale, milline ploomitšatni minu lemmik on, ma midagi vastata ei osanud. Isegi veidi piinlik oli, ise toiduhuviline ja puha. Viga on aga tänaseks parandatud. Kõnealune retsept on ühes eht inglaslikus peres kasutusel olnud väga palju aastaid ning vaid kiidusõnu teeninud. Soojalt proovides oli aga minu kohkumine suur – kange äädikas ja ploomidest tulnud naturaalne hapukus, ei midagi maitsvat. Retseptiga tulid aga kaasa ranged juhised, et enne 3-4 nädalat hõrgutist mekkida ei tohi, peab maitsestuma. Ja õige kah, sest tänaseks on tegu imelise lisandiga liharoogadele ja ausalt öeldes on seda mõnus ka niisama suhu pista. Proovige!

ploomitšatni

  • 1.1 kg ploome
  • 450 g peenelt hakitud sibulaid
  • 900 g õunu (mis sobivad küpsetamiseks)
  • 600 ml õunaäädikat (cider vinegar)
  • tükk värsket ingverit
  • 1 dessertlusikas nii vürtsi, musta pipar kui ka nelki (kõiki üks lusikas, tervelt)
  • 450 g pehmet pruuni suhkrut
  • 3 tl soola

Puhasta ploomid, poolita ja eralda kivid. Keeda tükeldatud sibulaid 5 min kuni viimased on pehmed, kurna. Puhasta ja koori õunad, tükelda ning keeda pooles õunaäädikas 20 minutit, kuni õunad on pehmed. Vürtside jaoks tasub meisterdada väike marlist kott, sinna laduda kõik vürtsid ja kergelt purustatud ingver, kott siduda kõvasti kinni. Järelejäänud õunaäädikas lasta keema koos suhkru ning maitseaine kotiga, keeta 5 minutit ning jätta siis maitsestuma pooleks tunniks. Keedunõusse vala ploomid, õunad, sibulad sool. Eemalda kotike äädika/suhkrusegust ning vala vedelik keedunõusse. Kui kõik ained potis, jätkub keetmine veel umbes 2 tunnikest ja seda madalal kuumusel aeg-ajalt segades. Seejärel võib tšatni pisikestesse purkidesse jagada. Ja mitte unustada hoidisel 3-4 nädalat rahust maitsestuda lasta.

 

Katt

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s