Banaanisai

Igal perenaisel on paar retsepti, mis on pähe kulunud, läbiproovitud ja pereliikmete poolt heaks kiidetud. Minul on sellisteks kindlasti omlett, Maire Suitsu pannkoogid ja siis banaanisai/keeks/leib.

00100dPORTRAIT_00100_BURST20200412122825982_COVER

 

Inglisekeelses maailmas on selle saia või keeksi nimi hoopis leib ehk siis banana bread. Eestlase suu küll ei suudaks sellise magusa küpsetise kohta öelda leib. Või suudaks? Mina mitte.  See on ikka keeks, või siis äärmisel juhul sai.

Retsepte on internetis väga palju liikvel. Olen mitu aastat katsetanud erinevaid – mõni on päris kehv, mõni sellin no jah. Tänaseks on välja kujunend meie pere lemmik, mida mitu korda nädalas kindlasti teen. Mina isiklikult ei ole jõudnud konkreetset küpsetist külmutada, kuid tean, et paljud seda teevad.

Ühe suure pätsi jaoks läheb vaja:

  • 150 g suhkrut
  • 120 g pehmet võid
  • 2 suurt muna
  • 80-100 g hapukoort/paksu jogurtit
  • 4 väga küpset suuremapoolset banaani
  • 250 g jahu
  • 1 tl soodat
  • 0,25 tl soola
  • 0,5 tl kaneeli (soovi korral)
  • 1 tl vanillsuhkrut (soovi korral)

 

Kõigepealt hõõrun suhkru ja või ühtlaseks massiks, seda võib ka kergelt nt miksriga vahustada. Lisan sinna ükshaaval munad. Viimasena lisan vedelale võisegule hapukoore ning jätan korraks kõrvale. Eraldi kausis ühendan kuivained ning kolmandas kausis surun kahvliga banaani pudiks. Kui pudiks keegi banaani teeb, on isikliku eelistuse küsimus. Mulle meeldib pigem väga püree, aga võib jätta ka mõned suuremad banaani tükid. Viimane etapp on kolme kausi kokku segamine. Kõige õhulisema tulemuse saab jättes jahusegu lisamise viimaseks, st kõigepealt segan võisegu banaaniga. Jahusegu ühendamisel ülejäänud komponentidega, võiks vältida liigset segamist – kui jahu enam ei paista, lõpeta segamine. Valmis segu valan võitatud saiavormi ja küpsetan eelsoojendatud ahjus (175 kraadi C) umbes tund. Sõltuvalt banaanide niiskusest, võib küpsemisele kuluv aeg varieeruda, seega jälgi juba enne tunni täitumist ja mõnikord läheb ka kauem. Peale küpsemist lase saial vormis seista 10-15 minutit, seejärel enne söömist veel 10 minutit. Parim sai külma piimaga!

Head küpsetamist ja suveootust!

Katt

 

Lisa kommentaar